Blogger Widgets

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πως επιλέγουμε παιδικό σταθμό;

                           

Η επιλογή του κατάλληλου παιδικού σταθμού είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στην αίθουσα του παιδικού σταθμού όπου τρώνε, κοιμούνται, παίζουν, μαθαίνουν, τραγουδάνε, λαμβάνουν γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες, συνεργάζονται, δημιουργούν φιλίες και κυρίως ο παιδικός σταθμός αποτελεί το δεύτερο στενό περιβάλλον των παιδιών, μετά την οικογένεια. 

Καταρχάς, η πρώτη απόφαση που χρειάζεται να πάρουμε είναι αν ο παιδικός σταθμός που θα επιλέξουμε θέλουμε να είναι δημοτικός ή ιδιωτικός. Οι διαφορές σ'αυτούς τους δύο δεν είναι πολύ μεγάλες και κυρίως αφορούν το ωράριο λειτουργίας, καθώς πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κλείνουν περίπου στις 2 η ώρα και δυσκολεύει τους εργαζόμενους γονείς.
Οι δημοτικοί βρεφικοί σταθμοί δέχονται μωρά από 8 μηνών εώς 2,5 ετών ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί από 2,5 ετών εώς 4 χρονών. Στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς οι ηλικίες διαφέρουν, καθώς δέχονται μωράκια 40 ημερών εώς και 4 χρονών. Εάν υπάρχει και νηπιαγωγείο τότε τα παιδιά συνεχίζουν μέχρι και τα 6 τους χρόνια να φοιτούν στον σταθμό.

Παρακάτω θα δούμε μικρές συμβουλές πριν την επιλογή του σταθμού( είτε δημοτικός είτε ιδιωτικός)
 
  • Είναι σημαντικό να κάνουμε έρευνα αγοράς, ακόμα και αν μας έχει προτείνει κάποιο σταθμό άτομο που γνωρίζουμε.
  • Επισκεπτόμαστε τον χώρο και όλες τις εγκαταστάσεις και ζητάμε να δούμε την κουζίνα, τις τουαλέτες αλλά και τις αίθουσες που θα βρίσκονται τα παιδιά.
  • Ρωτάμε για τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται σε κάθε τάξη και από πόσους εκπαιδευτικούς θα απαρτίζεται κάθε τμήμα. (Σε κάθε τμήμα χρειάζεται να υπάρχουν 2 κοπέλες, μία βασική νηπιαγωγός και μία βοηθός.)
  • Ζητάμε να μας δώσουν το αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθείται κατά την διάρκεια της ημέρας ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να μας ενημερώσουν για το εποπτικό υλικό και την παιδαγωγική γραμμή που ακολουθούν.
  • Δεν πρέπει να διστάσουμε να ζητήσουμε τις άδειες λειτουργίας του παιδικού σταθμού.
  • Επίσης ενημερωνόμαστε για την μεταφορά των παιδιών, εάν υπάρχει σχολικό και μέχρι ποια ώρα γίνεται προσέλευση στον σταθμό.
  • Σε πολλούς  παιδικούς σταθμούς υπάρχει μάγειρας που ετοιμάζει το μεσημεριανό των παιδιών, γι' αυτό χρειάζεται να ζητήσουμε το διατροφολόγιο που ακολουθείται αλλά και τον τρόπο παρασκευής των τροφών.
  • Ζητάμε να δούμε τον κατάλογο με τους συνεργάτες του σταθμού(γιατρός, λογοθεραπευτής, ψυχολόγος)     

                                                                    
Η επιλογή του παιδικού σταθμού πρέπει να γίνεται έπειτα από σκέψη και με μεγάλη προσοχή καθώς τα παιδιά χρειάζονται ένα περιβάλλον ευχάριστο, άνετο και ασφαλές ώστε να γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ!