Blogger Widgets

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πότε θα πει την πρώτη λεξούλα;

 
Από την στιγμή της γέννησης του, το βρέφος μεγαλώνει και αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον από το οποίο δέχεται  συνεχώς ερεθίσματα. Ο βαθμός ανάπτυξης της γλωσσικής ικανότητας των παιδιών επηρεάζεται από το είδος των ερεθισμάτων που δέχεται, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Ένα παιδί το οποίο μέχρι τα 7 του χρόνια δεν έχει δεχτεί κανένα γλωσσικό ερέθισμα τότε είναι αδύνατον  να αποκτήσει επικοινωνιακό λόγο αργότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αποκτούν το πρώτο τους ερέθισμα μέσα στην κοιλιά της μαμάς, ακούγοντας την φωνή της ίδιας ή άλλους ήχους.

Το λεξιλόγιο που αποκτούν τα παιδιά,καθώς και οι πρώτες λέξεις που θα ακουστούν από αυτά, σχετίζονται από τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες(η μαμά και ο μπαμπάς). 

Πότε όμως θα πει την πρώτη λεξούλα;
Τα παιδία αποκτούν επικοινωνιακό λόγο περίπου στον 6ο με 8ο μήνα όπου  οι συλλαβές μοιάζουν με αυτές του περιβάλλοντος.

  • 0-3 μήνες: Δεν υπάρχει μορφή επικοινωνίας, τα μωρά αντιδρούν αντανακλαστικά με κλάμα και άναρθρες κραυγές για να δείξουν ότι κάποια βιολογική ανάγκη πρέπει να ικανοποιηθεί ή για να εκδηλώσουν το αίσθημα του πόνου.
  • 3-6 μήνες: Το βρέφος παράγει ήχους που φωνολογικά μοιάζουν με τον ανθρώπινο λόγο, τα γνωστά ''βαβίσματα''και δεν έχουν κάποιο εννοιολογικό περιεχόμενο. Το βρέφος συνήθως ''βαβίζει'' όταν είναι μόνο του και ενώ αρχικά ακούγονται μόνο φωνήεντα, στην συνέχεια εμφανίζονται τα σύμφωνα. Σημαντική είναι η ενθάρρυνση που χρειάζεται να δίνεται στα μωρά και επίσης να επαναλαμβάνετε τους ήχους που βγάζει δίνοντας τους κίνητρο να τους ξαναεπαναλάβει.
  • 6-8 μήνες: Τα μωράκια αρχίζουν να μιμούνται το περιβάλλον και να αναπαράγουν ήχους που ακούν από τους ενηλίκους. Μέχρι και τους προηγούμενους μήνες οι αντιδράσεις ήταν εγγενείς, όμως τώρα εμφανίζονται οι πρώτες συλλαβές όπως το ''μπα'' και το ''μα'' , το οποίο το επαναλαμβάνουν σχηματίζοντας τις λέξεις ''μαμά'' και ''μπαμπάς''. Όσο ευχάριστο και αν είναι το άκουσμα αυτής της λέξεις(μπαμπάς/μαμά),καλύτερα να μην προτρέχουμε καθώς το μωρό δεν μπορεί να συνδέσει ακόμα τι λέξεις με τα πρόσωπα.
  • 8-12 μήνες: Τα παιδιά χρησιμοποιούν ιδιόρυθμες λεξούλες που γίνονται κατανοητές κυρίως από την μαμά και τον μπαμπά. Τα περισσότερα παιδιά έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο πριν από τα πρώτα τους γενέθλια και σε μία μόνο λέξη εμπεριέχεται το νόημα μίας ολόκληρης πρότασης.
  • 12-18 μήνες: Το παιδί χρησιμοποιεί μικρές προτάσεις, καταφέρνει να συνδυάσει την λέξη ''μαμά'' με το αντίστοιχο πρόσωπο και αναγνωρίζει το όνομα του αντιδρώντας στο άκουσμα του. Επίσης έχει συνειδητοποιήσει την έννοια του ''όχι'' και ανταποκρίνεται σε φράσεις <<'ελα εδώ>>, <<πιάσε την μπάλα>>
  • 18-24 μήνες: Ο λόγος των παιδιών είναι τηλεγραφικός και χρησιμοποιεί ελλειπτικές προτάσεις.Καταφέρνει να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και το λεξιλόγιο του περιλαμβάνει σχεδόν 100 λέξεις.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα της γλωσσικής ανάπτυξης ακολουθούν την ανάπτυξη ενός μέσου παιδιού και οποιαδήποτε απόκλιση δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος, καθώς το κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με ξεχωριστό τρόπο.

2 σχόλια:

  1. το νινι μου ειναι 3μηνων και κατι και αρχισε να ''μιλαει''ολη μερα ακους "α" και "ο"***
    εχει πολλη πλακα***
    πολυ ενδιαφερον το αρθρο σου***
    συνεχισε ετσι***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μπεμπουλα μου είναι 7 μηνών και εδώ και λίγες μέρες λέει "αντε" και "άντε ντε" ! Λιωνωωωωω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ!