Blogger Widgets

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Διαβάζοντας παραμύθια στα παιδιά!!

  
Το παραμύθι από την πρώτη κιόλας πρόταση, μεταφέρει το παιδί σε κόσμους μαγικούς και όμορφους. Τα κλασσικά παραμύθια είχαν έναν μοναδικό τρόπο αφήγησης που άφηνε την φαντασία των παιδιών να περιπλανηθεί σε μαγικά μονοπάτια, περίεργα φίλτρα, αληθινούς ιππότες και ζώα που μιλούσαν και μπλέκονταν σε περιπέτειες. Τα σύγχρονα παραμύθια αγγίζουν καθημερινά προβλήματα και άγχη που είναι δύσκολο πολλές φορές να τα εξηγήσουμε στα μικρά παιδιά. Προβλήματα όπως ένα διαζύγιο, το καινούργιο μέλος στην οικογένεια αλλά και θέματα όπως ο ρατσισμός, η βία και η διαφορετικότητα. Ειδικότερα στα σύγχρονα παραμύθια στα θέματα που επιλέγονται ο πρωταγωνιστής ζει σε ένα περιβάλλον πολύ οικείο για τα παιδιά και όχι σε ένα μαγικό δάσος ενώ το σημείο δράσης συνήθως είναι το σχολείο, το σπίτι και το πάρκο. Τα ζώα δεν μιλούν, ούτε έχουν την ικανότητα της ομιλίας και συνήθως ο ρόλος τους περιορίζεται στην συντροφιά των παιδιών. 

Οι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας και η αλλαγή στον τρόπο ζωής απαιτούν την αλλαγή και στην διδασκαλία των παιδιών καθώς χρειάζεται  να μάθουν μέσα από τα παραμύθια την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες της.Τα παιδιά από μικρή ηλικία προσπαθούν να κατανοήσουν το εξωτερικό περιβάλλον  κατακτώντας συνεχώς καινούργιες έννοιες και γνώσεις. Είναι λοιπόν σημαντικό να τους βοηθήσουμε να λάβουν σωστή άποψη για τον κόσμο μαθαίνοντας τους αξίες, σωστά πρότυπα και αισιόδοξες σκέψεις. Τους δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουν πως οτιδήποτε είναι διαφορετικό από αυτά δεν είναι απαραίτητα κακό και ακόμα και η διαφορετικότητα είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να προκαλεί άγχος. Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά καλλιεργούν αισθήματα ομαδικότητας, αμοιβαίας αγάπης και αποδοχής. 'Ένα παραμύθι, όπως για παράδειγμα ''Ο Ερυθρούλης'' , αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να καταπολεμηθούν αισθήματα ρατσισμού.
Το παραμύθι προετοιμάζει τα παιδιά για την ζωή και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται ενώ η ταύτιση με τον ήρωα δίνει ένα κίνητρο για προσπάθεια και επιμονή καθώς μέσα από τα προβλήματα που προκύπτουν ο ήρωας καταφέρνει να στηριχτεί στις δυνάμεις του και να τα ξεπεράσει. Με αυτόν τον τρόπο, νιώθουν ότι είναι ικανά να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα οτιδήποτε προκύψει στην ζωή τους. Τα σύγχρονα παραμύθια εξάλλου χρησιμοποιούν εικόνες από την καθημερινή ζωή των παιδιών, για παράδειγμα το σχολείο, ώστε να είναι πιο οικείες οι δοκιμασίες του ήρωα και να είναι πιο εύκολη η ταύτιση μαζί του. 

Το παραμύθι επιδρά θετικά και στην ψυχολογία των παιδιών, καθώς μέσα από την ανάγνωση του μπορεί να καταλάβει με ποιον  τρόπο να ξεπεράσει την αρνητική πλευρά του ψυχικού του κόσμου. Μέσα από ένα παραμύθι δίνεται η δυνατότητα στους ενηλίκους να καταλάβουν τα συναισθήματα που κρύβει ένα παιδί μετά από μία δύσκολη στιγμή, όπως είναι ο θάνατος, το διαζύγιο. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα παιδιά να κλείνονται στον εαυτό τους μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός και το παραμύθι αποτελεί έναν τρόπο για να ξεκλειδωθούν τα αισθήματα που κρύβονται μέσα στην ψυχή τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν για ποιο λόγο χωρίζουν οι γονείς ή ότι δεν χρειάζεται να αισθάνονται ένοχα για μία απώλεια. Εξάλλου μέσα από την μεγάλη ποικιλία παιδικών παραμυθιών που υπάρχει, μπορούμε να βρούμε κατευθείαν το κατάλληλο βιβλίο για κάθε περίσταση και να προετοιμάσουμε τα παιδιά για ένα σημαντικό γεγονός. 
Ο μοναδικός τρόπος αφήγησης και οι έντονες περιγραφές που δίνονται από την πρώτη παράγραφο, ξυπνά την φαντασία των παιδιών και τα οποία δημιουργούν εικόνες στο μυαλό τους.  Η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια και πολλές φορές αποδεικνύει πόσο έξυπνα και ετοιμόλογα είναι. Ένας τρόπος για να το ανακαλύψουμε, είναι να τα αφήσουμε να δώσουν ένα δικό τους τέλος στο παραμύθι που τους διαβάζουμε ή μια διαφορετική εξέλιξη από την προφανή. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχαγωγία και η διασκέδαση που προσφέρει στα παιδιά που αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο της ανάγνωσης του παραμυθιού. 

Τέλος,μέσα από το παραμύθι βοηθάμε το παιδί να αναπτύξει τον προφορικό του λόγο, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του και να έρθει σε επαφή με τον γραπτό λόγο καθώς συνδυάζει τις λέξεις με το κείμενο που βλέπει στο βιβλίο, για αυτό όταν διαβάζουμε ένα παραμύθι στα παιδιά καλό είναι να κρατούν αυτά το βιβλίο ώστε να παρατηρούν τις εικόνες και τα γράμματα. 

Από ποια ηλικία είναι καλό να διαβάζουμε στα παιδιά παραμύθια?
Από την κύηση! Μελέτες έχουν δείξει ότι τα έμβρυα ακούν την φωνή της μαμάς στην κοιλιά, η οποία είναι ικανή να τα ησυχάσει εάν νιώθουν ανησυχία. Πειράματα που έγιναν σε μωράκια, δείχνουν πως όταν η μαμά διάβαζε μια συγκεκριμένη ιστορία σε αυτά όταν ήταν στην κοιλίτσα της, δείχνουν να την αναγνωρίζουν και μετά την γέννηση τους και να ηρεμούν όταν ακούν την ίδια ιστορία.  Επίσης μέχρι και τεσσάρων μηνών μια παραμυθική ιστορία  θα ηρεμήσει το μωράκι και ίσως να το κάνει να κοιμηθεί πιο εύκολα.  Σε αυτήν την ηλικία σίγουρα δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα θετικά μηνύματα και το νόημα της ιστορίας, κάτι που συμβαίνει τους επόμενους και ειδικά μετά τους έξι μήνες όπου το παιδί αποκτά επικοινωνιακό λόγο και εντυπωσιάζεται από τις έντονες εικόνες και σχήματα του παραμυθιού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει είναι σε θέση να κρατά μόνο του το βιβλίο και να αλλάζει τις σελίδες και περίπου στα 3 χρόνια να επιλέγει και το αγαπημένο του παραμύθι. Τέλος, το παραμύθι μπορεί να αποτελέσει μέρος της ''ρουτίνας'' του ύπνου και η ανάγνωσή του να γίνεται πριν κοιμηθεί το παιδί για μια όμορφη καληνύχτα!
 

1 σχόλιο:

  1. πολυ καλο***γι αυτο κ εγω καθε μερα διαβαζω ενα παραμυθι στην μικρη μου***
    περιμενω και αλλα***

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ!