Blogger Widgets

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Άγχος αποχωρισμού από την μητέρα-Συμπτώματα και τρόπος διαχείρισης


  • Τι είναι το άγχος αποχωρισμού;
Από 7 μηνών και έπειτα τα μικρά παιδιά αναζητούν τους γονείς τους ή τα άτομα φροντίδας τους, όταν αυτοί αποχωρούν από το οπτικό τους πεδίο. Τα βρέφη επειδή δεν έχουν κατακτήσει την μονιμότητα του αντικειμένου( η ύπαρξη ενός αντικειμένου ακόμα και όταν δεν το βλέπουν) νιώθουν ότι όταν η μητέρα χάνεται από το οπτικό τους πεδίο έχει φύγει μακριά τους και αυτό τα κάνει να νιώθουν έντονη θλίψη. Το γεγονός ότι δεν κατανοούν ακόμη την χρονική διάρκεια που λαμβάνει χώρα ένα γεγονός, τα κάνει να ανησυχούν περισσότερο κατά την διάρκεια του αποχωρισμού.
Το άγχος αποχωρισμού γίνεται ολοένα και πιο έντονο όσο μεγαλώνει το παιδί και η μητέρα φεύγει από το δωμάτιο ή από το σπίτι. Πιο δύσκολη στιγμή αποχωρισμού ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί παρουσιάζεται όταν φτάνει η στιγμή να παραμείνει στον παιδικό σταθμό. Ο αποχωρισμός αυτός χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μειώσουμε το αίσθημα του άγχους που καταβάλει το παιδί.
Στους 18 μήνες το άγχος αποχωρισμού φτάνει στο αποκορύφωμά του, ενώ μειώνεται σταδιακά έως και τα 3 χρόνια.
  • Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού;
  1. Έντονο κλάμα όταν η μητέρα αποχωρεί από το δωμάτιο
  2. Έντονη ανησυχία όταν η μητέρα κάθεται πιο μακριά και δεν μπορεί εύκολα να την διακρίνει
  3. Όταν βάζετε το μωράκι σας για ύπνο κλαίει και ανησυχεί καθώς δεν σας αφήνει να φύγετε από κοντά του.
  4. Κατά την διάρκεια της νύχτας όταν ξυπνάει κλαίει και σας αναζητάει
  5. Ανησυχία από το παιδί ότι κάτι κακό θα συμβεί και ότι μπορεί να μην ξαναγυρίσετε να το πάρετε(κυρίως όταν το αφήνετε στον παιδικό σταθμό)
  6. Επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες
  7. Έντονη άρνηση να πάει στο σχολείο ή να μείνει με κάποιον άλλο ενήλικα που θα το φροντίζει
  8. Σωματικοί πόνοι, ιδιαίτερα στην κοιλιά και έντονη ναυτία
Τα συμπτώματα αυτά αποχωρούν μέχρι και τα 4 χρόνια, ενώ αν φτάνουν μέχρι και την ηλικία του δημοτικού καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

  • Τρόπος διαχείρισης
  1. Εξηγούμε στο παιδί-όσο μικρό και αν είναι- από την αρχή για ποιους λόγους θα το αφήσουμε είτε στον παιδικό είτε στο άτομο φροντίδας(πχ για λόγους εργασίας)
  2. Ενισχύουμε την αυτονομία των παιδιών και δείχνουμε εμπιστοσύνη στις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του
  3. Κατά τον αποχωρισμό μας στον παιδικό υποσχόμαστε στο παιδί μας ότι θα γυρίσουμε να το πάρουμε το μεσημέρι και ότι το αφήνουμε εκεί γιατί η μαμά δουλεύει.
  4. Δεν αργούμε να γυρίσουμε πίσω στο παιδί, εφόσον του υποσχεθήκαμε ότι θα γυρίσουμε μέχρι συγκεκριμένη ώρα(πχ μέχρι το φαγητό)
  5. Κατά τον αποχαιρετισμό είμαστε ήρεμοι, χαλαροί και δεν μεταφέρουμε στο παιδί μας την συναισθηματική μας φόρτιση
  6. Ζητάμε από το παιδί να επιλέξει ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή αντικείμενο το οποίο θα έχει μαζί του τις ώρες που θα λείπετε, ώστε να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά
  7. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν το περιβάλλον στο οποίο τα αφήνουμε ώστε να μην χάσουν ούτε μια στιγμή διασκέδασης και μάθησης.
  8. Δεν τα μαλώνουμε ούτε φωνάζουμε όταν τα ίδια κλαίνε καθώς εμείς αποχωρούμε από το περιβάλλον τους και κυρίως δεν τα συγκρίνουμε με άλλα παιδάκια(στον παιδικό σταθμό) λέγοντας ότι τα υπόλοιπα παιδιά δεν κλαίνε ούτε γκρινιάζουν.
(διαβάστε το άρθρο "Πως προετοιμάζουμε το παιδί μας για τον παιδικό σταθμό"
 πατώντας ΕΔΩ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ!