Blogger Widgets

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ανάπτυξη αισθήσεων-Όραση



Η όραση αποτελεί την μοναδική αίσθηση που εμφανίζεται από την εμβρυική ηλικία και αναπτύσσεται σταδιακά μέχρι και το 3 έτος της ζωής του παιδιού.

0-5 μηνών
Το έμβρυο ανοίγει για πρώτη φορά τα μάτια του στον 7ο με 8ο μήνα της εγκυμοσύνης και αντιλαμβάνεται το φως και το σκοτάδι μέσα από την κοιλιά της μαμάς του.
Οι βολβοί των ματιών του έχουν σχηματιστεί πλήρως και καταφέρνει να ανοίξει τα βλέφαρά του.
Την όραση του νεογέννητου μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε από την άποψη που επικρατεί, ότι δηλαδή ένα βρέφος βλέπει μόνο όσα χρειάζεται και έχει ανάγκη να δει ώστε να μην τρομάξει από τα διάφορα πράγματα και αντικείμενα που υπάρχουν στο περιβάλλον του.
Το βρέφος αντιλαμβάνεται την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας, τα μάτια του εστιάζουν σε μια πηγή φωτός και καταλαβαίνει τις κινήσεις που γίνονται στο περιβάλλον του. Η όραση του δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και τους δύο πρώτους μήνες και πέρα από την απόσταση των 30 εκατοστών, το βρέφος βλέπει θολά. Εστιάζει το βλέμμα του στην μητέρα και στιγμιαία μπορεί να ακολουθήσει το χέρι μας που περνάει μπροστά από τα μάτια του. Εμφανίζει δάκρυα από τον πρώτο μήνα ζωής του και αντιλαμβάνεται τα έντονα χρώματα και τις αντιθέσεις τους.
Στον τέταρτο μήνα μπορεί να εστιάσει  μακριά,σε απόσταση αρκετών μέτρων και να ξεχωρίσει λεπτομέρειες σε αντικείμενα και πρόσωπα του περιβάλλοντος του. Το πρώτο παιχνίδι του είναι τα χέρια του, τα οποία φέρνει συχνά μπροστά στα μάτια του και τα παρατηρεί, κουνώντας τα συνεχώς.
Στον πέμπτο μήνα ζωής, το βρέφος συντονίζει τα μάτια με τα χέρια του.Απλώνει το χεράκι του για να πάρει ένα αντικείμενο από το οπτικό του πεδίο το οποίο συνήθως καταλήγει στο στόμα του.

5-12 μηνών
 
Το βρέφος αφού κατακτήσει τον συντονισμό χεριού-ματιού, πραγματοποιεί πιο σύνθετες κινήσεις, όπως το να πετάξει το μαξιλάρι του στο μόμπιλο του κρεβατιού για να το δει να κινείται. Σε αυτή την ηλικία είναι χρήσιμο να προσθέσουμε στα παιχνίδια του και έναν πλαστικό καθρέφτη ώστε να αρχίσει να παρατηρεί τον εαυτό του. Μέχρι τον έναν χρόνο, τα βρέφη αντιλαμβάνονται τις κινήσεις που γίνονται στο περιβάλλον και τις ακολουθούν με τα μάτια τους. Αναγνωρίζουν τα πρόσωπα που το περιβάλλουν και αντικείμενα που χρησιμοποιούν συχνά. Στο στάδιο αυτό τα μωρά κατακτούν και την έννοια της μονιμότητας του αντικειμένου. Κατανοούν δηλαδή, ότι όταν κρύβουμε ένα αντικείμενο από το οπτικό τους πεδίο, δεν εξαφανίστηκε και το αναζητούν στο σημείο που το κρύψαμε.

1-2 ετών
Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις ιδιότητες των αντικειμένων και των προσώπων. Δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις έντονες εικόνες και στα βιβλία που περιέχουν έντονα χρώματα και σχήματα.   Στην περίοδο αυτή ξεκινάει και η καλλιτεχνική δραστηριότητα των παιδιών μουτζουρώνοντας το χαρτί.

2-3 ετών
Στην ηλικία αυτή το παιδί μπορεί να ξεχωρίσει τα αντικείμενα ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και την ιδιότητα τους, κατατάσσοντας τα σε κατηγορίες. Επίσης ξεχωρίζει τις ποσότητες, τις ομοιότητες και τις διαφορές.

3-6 ετών-πρώτη σχολική ηλικία
Τα παιδιά αναγνωρίζουν χρώματα, γράμματα και αριθμούς. Μπορούν να συνδέσουν μία εικόνα με την αντίστοιχη λέξη που αναγράφεται από κάτω. Στην πρώτη σχολική ηλικία μπορούν  να γράφουν και να διαβάζουν όπως οι ενήλικες. Το παιχνίδι γίνεται πιο εύκολα καθώς υπάρχει τέλειος συντονισμός χεριού- ματιού.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ!